Voeding voor het brein

Net als ons lichaam hebben onze hersenen voeding nodig om goed te functioneren. Zowel fysieke voeding als geestelijke voeding. Geestelijke voeding is eigenlijk alles wat je zintuiglijk binnen krijgt door bijvoorbeeld te lezen, horen en zien. Hoe kun je ervoor zorgen dat je brein genoeg ‘gezonde’ voeding krijgt?

Sociale interacties spelen een belangrijke rol, net als emotionele ervaringen en ons gevoel van zingeving. Deze input heeft een enorme impact op onze gedachten, emoties en gedragingen en kan ons brein op een positieve of negatieve manier beïnvloeden.

Sociale relaties

Bij sociale interactie kun je bijvoorbeeld denken aan regelmatig contact met goede vrienden, familie en collega’s. Het hebben van goede relaties vergroot je gevoel van verbondenheid en maakt je mentaal sterker. Positieve, sociale interactie kan ook helpen om je brein scherp te houden en je te beschermen tegen cognitieve achteruitgang. Het is ‘gezonde’ voeding, want het activeert dezelfde hersengebieden die een rol spelen bij empathie, oplettendheid en emotionele stabiliteit.

Emotionele ervaringen

Ook jouw emotionele ervaringen doen er toe. Het uiten van emoties en het hebben van emotionele verbindingen met anderen kan je helpen om je beter te voelen en je te beschermen tegen stress en depressie.

Zingeving

Een gevoel van zingeving betekent dat je het gevoel hebt dat je leven betekenisvol is, dat je bijdraagt aan iets groters dan jezelf. Zingeving kan bijdragen aan een beter geheugen, meer aandacht en concentratie. En zingeving kan je helpen om om te gaan met stress en tegenslagen.

Leren

Waar je wellicht niet zo snel aan zou denken is kennis, maar het vergaren van kennis stimuleert het brein en zorgt ervoor dat we blijven leren en groeien. Het lezen van boeken, het volgen van cursussen en het kijken naar educatieve programma’s zijn allemaal manieren om ons brein van de nodige kennis te voorzien.

Onverwacht en nieuw

Je brein heeft voorkeur voor nieuwe en verrassende dingen. Studies hebben aangetoond dat ons brein positief reageert op onverwachte gebeurtenissen. Er wordt dan dopamine aangemaakt. Dus, een beetje verrassing en nieuwheid kan het brein blij maken!

Reflectie en steun

Tenslotte, constante impulsen prikkelen je brein. Je raakt sneller afgeleid of komt moeilijker tot oplossingen. Met stilte, ontspanning, fantaseren of gewoon wat nadenken, zet je je brein in een andere stand. Zo ontstaat er ruimte en kun je ervaringen beter verwerken. Ook leg je makkelijker verbanden en kan je beter reflecteren door meer empathie en creativiteit.

𝙏𝙬𝙚𝙚 𝙪𝙪𝙧 𝙨𝙩𝙞𝙡𝙩𝙚 𝙯𝙤𝙧𝙜𝙩 𝙯𝙚𝙡𝙛𝙨 𝙫𝙤𝙤𝙧 𝙫𝙚𝙧𝙣𝙞𝙚𝙪𝙬𝙞𝙣𝙜 𝙫𝙖𝙣 𝙝𝙚𝙧𝙨𝙚𝙣𝙘𝙚𝙡𝙡𝙚𝙣

Wat voor de één te veel is, is voor de ander de normale gang van zaken. En wat voor een ander helpt, hoeft niet voor jou te gelden. Vergelijk jezelf dus niet met anderen, maar leer je eigen systeem kennen. De triggers, de symptomen én de remedie. Vraag bij stress, steun en hulp aan familie, vrienden of collega’s. Of als je dat wilt, aan een professionele coach.

Heeft dit artikel jou geïnspireerd en wil je hiermee aan de slag? De coaching van MentaVitalis biedt ruimte om stil te staan bij wat je ervaart, wat je wilt bereiken en hoe je je brein vitaal kunt houden. Het biedt inzichten, inspiratie en nieuwe perspectieven. De coaches en psychologen zijn 24/7 beschikbaar voor al je persoonlijke vragen, via telefoonnummer 088 – 22 44 668 (of plan direct een afspraak).

Delen:

Bevlogen blijven werken

Wanneer je werkgever of arbeidsongeschiktheidsverzekeraar een samenwerking met MentaVitalis heeft, kun je kosteloos en vertrouwelijk van onze coaching gebruik maken.

Contactformulier