Motivatie en discipline

Gewoon een kwestie van doen?

Je hebt nieuwe ideeën voor je organisatie en start een nieuw project. Of je hebt je aangemeld bij een sportschool om weer lekker fit te worden. Je begint er vol enthousiasme aan en je krijgt er ook energie van, omdat de dopamine die vrijkomt je flink beloont. En toch, na een tijdje komt de klad erin en lijkt het te worden ondergesneeuwd door andere bezigheden en prioriteiten. Je motivatie lijkt weggeëbd. Herkenbaar? Wat kun je doen om je goede voornemens wel vol te houden? Écht door te zetten? In dit artikel lees je er meer over.

Motivatie

Het begint bij motivatie. Maar wat is dat eigenlijk? Motivatie is je beweegreden. Je motieven om graag iets te willen, je onderliggende drijfveren. De mate van motivatie verschilt per keer en fluctueert. Motivatie is grillig omdat het gekoppeld is aan je emoties. Als je besluit dat je een project wil oppakken, dan meen je dat op dat moment echt. Je weet welke verbeteringen het uiteindelijk zal opleveren en je wil graag dat jullie efficiënter kunnen werken. En toch, na die stressvolle dag en onenigheid met die collega, bedenk je op weg naar huis dat je er weer niet aan begonnen bent. Je ervaart teleurstelling en je motivatie ebt weg.

Zijn succesvolle mensen altijd gemotiveerd?

Nee, zo werkt het niet. Emoties schommelen en dus ook je motivatie. Hoe ga je daarmee om? Mensen die succesvol zijn, bijvoorbeeld in de topsport, hebben enkele gewoontes met elkaar gemeen. Ze kijken naar de lange termijn in plaats van de korte termijn. Ze zijn intrinsiek gemotiveerd. Ze hebben een eigen plan en werken vanuit discipline. Discipline is vaak de factor tussen falen en succes, het is een van de mooiste vaardigheden die je kunt trainen.

Wat is discipline?

Discipline is doen wat je MOET doen om je doel te bereiken, zelfs als je daar op dat moment geen zin in hebt. Het is sterker dan de afhankelijkheid van onze wisselende emoties en verlangens en is meer dan enkel motivatie. Met discipline doen we wat we van onszelf verwachten, ook als het even niet leuk is of als we er geen zin in hebben. Wanneer de motivatie (tijdelijk) weg is, kunnen we op discipline verder.

Discipline is gelukkig te trainen

Zodra je iets voor ogen hebt wat je graag wil, kun je een plan gaan maken. Deel het plan op in kleine behapbare stappen. Kijk wat realistisch is en richt je op het proces. En vergeet vooral die stappen niet te vieren en van het proces te genieten. Kleine behapbare stappen zijn makkelijker in te passen en helpen bij het creëren van gewoontes. Uiteindelijk brengt dit structuur. Een goede structuur bespaart tijd en moeite en levert je je gewenste ‘gewoonte’ op waardoor je niet meer afhankelijk bent van je motivatie en dus geen speelbal meer bent van je emoties.

Stel jouw doel is je leefstijl verbeteren en je wilt meer bewegen. Op dit moment ben je eigenlijk niet actief genoeg vanwege allerlei redenen, bijvoorbeeld door een baan die veel van je vergt of een druk gezin; kortom weinig tijd. Dan zou bijvoorbeeld een rondje lopen rondom het huis een mooie eerste stap kunnen zijn. En als je er eenmaal aan gewend bent dan maak je de volgende keer een groter rondje. Zo boek je vooruitgang. Door hier bewust bij stil te staan geef je het betekenis en creëer je progressie. Dit maakt dat het proces door blijft gaan in de richting van het behalen van je persoonlijke doelstellingen.

Tips om te slagen

Hou het simpel

Ontdek de kracht van kleine doelen en ga er zelf mee aan de slag. Dit is de vraag die je je jezelf regelmatig kan stellen: Welke kleine, alledaagse stap kan ik zetten om mijn doel te bereiken? Grote kans dat je weer de juiste motivatie vindt om wél je oorspronkelijke doel te volgen.

Betrek je omgeving erbij

Nieuw gedrag of voornemens uitvoeren, gaat  makkelijker in een nieuwe omgeving. Onze omgeving kan belemmerend werken omdat het bepaald gedrag van ons verwacht. Door mensen om je heen te betrekken en je plannen te delen, kunnen zij je ondersteunen. Misschien denken of doen ze wel met je mee. Creatief brainstormen vinden veel mensen leuk en plezier werkt motiverend. Met collega’s afspreken om tijdens de pauze te gaan wandelen of op tijd af te sluiten zodat jullie nog kunnen gaan sporten, werkt stimulerend.

Nachtrust en wilskracht gaan hand in hand

Als je je voornemens wilt volhouden, is het belangrijk dat je zorgt voor voldoende nachtrust (7-9 uur). Slaaptekort is funest voor je wilskracht, stelt psychologe Kelly McGonigal van Stanford University. Te weinig slaap verstoort de werking van de prefrontale cortex. Dat hersengebied is onder meer verantwoordelijk voor beslissingen nemen, doelen stellen en impulscontrole. En juist dat is van belang bij het écht doorzetten.

Delen:

Bevlogen blijven werken

Wanneer je werkgever of arbeidsongeschiktheidsverzekeraar een samenwerking met MentaVitalis heeft, kun je kosteloos en vertrouwelijk van onze coaching gebruik maken.

Contactformulier