Duurzame inzetbaarheid en een vitale flow
Vitale medewerkers, vitale organisaties
Duurzame inzetbaarheid en vitaliteit: het staat niet voor niets in alle HR-trendrapporten. Vitale medewerkers maken vitale organisaties. Organisaties kunnen een grote rol spelen in de duurzame inzetbaarheid en vitaliteit van medewerkers. Daarbij heeft elke organisatie ook een plicht om de gezondheid te bevorderen.
Duurzame inzetbaarheid gaat niet alleen om gezondheid maar ook om thema’s als vitaliteit, zingeving, meedoen, functioneren, werk-privébalans en toekomstperspectief. Zeker nu er een scala aan interventies en mogelijkheden is om de gezondheid en duurzame inzetbaarheid te bevorderen, kan het een uitdaging zijn om de kwaliteit en effectiviteit ervan te beoordelen. Wat heeft, ook op lange termijn, echt toegevoegde waarde?
Download onderaan de pagina onze whitepaper en lees hoe kosteloze coaching de duurzaamheid bevordert.
Tips voor een vitale flow in jouw organisatie?
- Duurzame inzetbaarheid bespreken
- Leiderschap gericht op vertrouwen en het team
- Regie bij de medewerker
- Aandacht voor herstel
- Effectief verzuim verlagen
- Laagdrempelige coaching van hoge kwaliteit
MentaVitalis is dè expert op het gebied van duurzame inzetbaarheid, vitaliteit, stress- en burn-outpreventie.
92% van de mensen blijft tijdens de begeleiding door MentaVitalis aan het werk. De helft geeft aan dat zij zonder deze ondersteuning zou zijn uitgevallen.
Duurzame inzetbaarheid bespreken
Bewust bezig zijn met duurzame inzetbaarheid en jezelf ontwikkelen maakt voor velen geen onderdeel uit van de dagelijkse werkzaamheden. De leidinggevende en medewerker kunnen het gesprek aangaan over hoe het gaat en wat behoeftes zijn. Ook kan het goed zijn de levensfase van de medewerker te bespreken. Hoe wil de medewerker bevlogen aan het werk blijven? Welke ontwikkeling is gewenst, in termen van kennis, ervaring, opleiding en coaching? Vanuit een visie op positieve gezondheid kan de leidinggevende de medewerker ondersteunen en stimuleren om verantwoordelijkheid te nemen.
Leiderschap gericht op vertrouwen en het team
Een open werksfeer zorgt ervoor dat medewerkers eerder hun ideeën en wensen inbrengen. Het geregeld samen ophalen van die ideeën is belangrijk, naast het afstemmen over de doelen, de rolduidelijkheid en de juiste verwachtingen. Zo weet iedereen waarvoor het team staat, ontstaat gezamenlijke verantwoordelijkheid en kan ieder meedoen. Dit geeft extra motivatie.
Vertrouwen en veiligheid zijn hierbij sleutelwoorden. Waar het gaat om gewenst gedrag, is het belangrijk dat leidinggevenden dat zelf ook laten zien. Zo ontstaat draagvlak en verbinding. En zijn er problemen, zorg dan dat dit tijdig bespreekbaar wordt.
We merken dat er grenzen zijn aan wat leidinggevenden kunnen versus wat medewerkers willen. Hoewel het uiteraard belangrijk is, dat leidinggevenden in gesprek zijn met medewerkers, werkt bemoeienis soms averechts. Hierbij speelt professionaliteit, tijd en psychologische veiligheid een rol.
Regie bij de medewerker
Wanneer je als organisatie een programma overweegt, is het goed na te gaan welke interventies medewerkers ècht ondersteunen in datgene waar ze tegenaan lopen; activiteiten waar ze daadwerkelijk gebruik van maken. Een collectief programma sluit niet altijd aan bij de behoefte en vragen van individuele medewerkers en wordt lang niet altijd breed omarmd.
Bij coaching voor iedereen bied je als organisatie maatwerk en blijft de regie bij de medewerker zelf. De organisatie faciliteert en ondersteunt de ontwikkeling.
Aandacht voor herstel
Ruim een derde van het langdurig verzuim wordt veroorzaakt door mentale klachten. Een organisatie kan dit voor zijn. Het is belangrijk te zorgen voor een goede balans tussen de inspanning van medewerkers en wat ze ervoor terugkrijgen.
Stress is niet het probleem, maar gebrek aan voldoende herstel.
Leidinggevenden kunnen in gesprek met medewerkers zoeken naar mogelijkheden voor voldoende herstel. Organisaties en teams kunnen onderzoeken waar ieder energie van krijgt, wat stressoren zijn en wat wel en niet werkt. Wat maakt dat sommige vergaderingen echt nuttig zijn? Hoe maak je het bespreekbaar als je denkt dat een collega tegen grenzen aanloopt?
Effectief verzuim verlagen
Een belangrijke doelstelling is veelal het verlagen van verzuim. Preventieve coaching helpt om verzuim en burn-out te voorkomen.
Bij signalen van overbelasting is ruimte en expertise, inlevingsvermogen en luisteren nodig, zonder oordeel. Het is belangrijk dat de medewerker zelf zo snel mogelijk aangeeft dat deze teveel stress ervaart; iedereen gaat anders met stress om, maar een snelle aanpak is nodig om overbelasting en burn-out te voorkomen. Het is dan beter onafhankelijke, vertrouwelijke en professionele ondersteuning te bieden, zodat er geen drempel is om direct in actie te komen.
Laagdrempelige coaching van hoge kwaliteit
Onze coaching is altijd gericht op duurzaam resultaat en gedragsverandering om te ontwikkelen en met plezier aan het werk te blijven. Gemiddeld waarderen mensen de dienstverlening van MentaVitalis met een 8,8. Ze geven aan dat dankzij de coaching hun welbevinden en functioneren positief zijn verbeterd.
De aanpak verschilt echter naar persoon en behoefte en alle dimensies van positieve gezondheid kunnen aan bod komen. Medewerkers kunnen 24/7 met al hun vragen, met alles waar ze wakker van liggen of over willen sparren, bij ons terecht. Wij kijken nergens van op.
Hoe kan iemand het gedrag aanpassen zodat diegene een gezonder en vooral ook leuker leven heeft? In onze whitepaper vind je meer goede redenen voor het kosteloos aanbieden van coaching aan alle medewerkers. Vul hier je gegevens in zodat je de whitepaper kunt inzien.
Of neem contact op voor een persoonlijk gesprek.
Bevlogen blijven werken
Wanneer je werkgever of arbeidsongeschiktheidsverzekeraar een samenwerking met MentaVitalis heeft, kun je kosteloos en vertrouwelijk van onze coaching gebruik maken.