De overgang is ‘hot’
Ben je vaak moe of prikkelbaar, moet je soms huilen en weet je eigenlijk niet waarom en heb je zo nu en dan een geheugen als een zeef? Ben je tussen de 45 en de 60 jaar (soms eerder en soms later) én ben je vrouw? Dan kan het zijn dat je last hebt van overgangsklachten.
De overgang is net als de puberteit een lichamelijk proces. Het kan gepaard gaan met uiteenlopende symptomen die direct of indirect invloed hebben op je mentale welzijn. Deze fase start doordat de hormonen gaan schommelen.
De overgang komt met uiteenlopende klachten
Vrouwen krijgen er vroeg of laat mee te maken, maar niet iedere vrouw heeft er evenveel last van. Voor de vrouwen die er veel last van hebben kunnen de symptomen hun leven flink op z’n kop zetten. 20% van de vrouwen merkt er weinig van. De andere 80% heeft er wel last van en bij 1 op de 5 vrouwen zijn die klachten zo hevig dat de kwaliteit van hun leven ernstig wordt aangetast.
Het kan vaak lang duren voor je doorhebt dat de klachten die je hebt, horen bij de overgang. Juist omdat deze klachten bij iedereen anders zijn. Vrouwen melden zich bij onze coaches vaak met mentale klachten (je neerslachtig voelen, snel boos of geïrriteerd en niet jezelf zijn). Vaak is dit in combinatie met slecht slapen, de bekende opvliegers, gewichtstoename en vergeetachtigheid.
‘Ik wil me niet aanstellen’
Ondanks dat vrouwen er in deze levensfase veel last van kunnen hebben, praten zij er vaak niet over of bagatelliseren zij hun klachten. Misschien herken je dat zelf ook wel als je momenteel door deze fase gaat. En misschien denk je net als veel andere vrouwen: ‘Ik moet gewoon even door de zure appel heen bijten, iedereen krijgt hier immers last van’? Ben je ook streng voor jezelf en vind jij dat je je vooral niet mag aanstellen?
Niet hip
Gelukkig wordt er steeds meer aandacht besteed aan de overgang. Maar waarom vinden vrouwen het toch zo moeilijk om over dit onderwerp te praten? Vaak heerst er in de Westerse wereld nog schaamte en angst: bang om afgerekend te worden dat ze in een bepaalde fase minder capabel of competent zijn. De overgang heeft te maken met ouder worden en we willen wel ‘oud worden’, maar niet ‘oud zijn’.
De overgang naar een volgende levensfase wordt gekoppeld aan het stigma dat je er niet meer bij hoort, niet meer meetelt, met andere woorden: oud worden is niet hip. Althans, in onze belevingswereld, want niet overal op de wereld wordt hier zo naar gekeken.
Wijze vrouw
In veel culturen heeft de middelbare of oudere vrouw juist een prachtige rol die erg wordt gewaardeerd. Zij wordt gezien als de levenswijze vrouw en heeft een belangrijke rol in de gemeenschap. Vrouwen moeten zichzelf dus niet tekort doen. Deze levensfase kent veel mooie kanten die ruimte en vrijheid geven. Voor veel vrouwen betekent het dat de kinderen zelfstandiger zijn, waardoor er meer ruimte voor persoonlijke ontwikkeling, hobby’s of carrière ontstaat. Ook voelen veel vrouwen zich zelfverzekerder en zijn ze minder bezig met wat anderen van hen vinden. Belangrijke veranderingen om de volgende fase van je leven met vertrouwen en vanuit innerlijke kracht tegemoet te zien.
Hoe blijf je stevig in je schoenen staan?
Het begint bij erkenning; verstop het niet en accepteer dat het een fase in je leven is die weer overgaat. En heel belangrijk: maak het bespreekbaar. Als je deelt wat er bij je speelt is er vaak meer begrip dan je denkt. Ook herkennen anderen je klachten wellicht, wat voor verbinding kan zorgen zodat je je minder alleen voelt.
Wat kan helpen
- Ga op tijd naar buiten voor een wandeling. Ochtendlicht heeft het grootste effect op de biologische klok en de hormoonhuishouding. Je bent de rest van de dag energieker. Bovendien wordt door te bewegen je brein beter doorbloed. Hierdoor kun je dingen beter aan.
- Pas je agenda aan waar dat mogelijk is. Al deze veranderingen kosten energie. Pak extra momenten voor ontspanning, even je hoofd rust geven en met andere dingen bezig zijn helpt om het ongemak het hoofd te bieden.
- Geef voldoende aandacht aan je sociale contacten, deze zijn belangrijk voor je welzijn.
- Gebruik ’s avonds geen koffie of middelen met cafeïne en vermijd alcohol. Probeer een uur voor het slapengaan zowel lichamelijk als geestelijk te ontspannen
(korte wandeling, warm bad, ontspanningsoefeningen).
Je hoeft het niet alleen te doen
Zoek op tijd hulp. Heb je medische klachten, ga naar de huisarts en/of overgangsconsulent om te bespreken wat er mogelijk is. Worstel jij met mentale overgangsklachten of wil je graag de balans opmaken? De coaches van MentaVitalis helpen je mentaal vitaal te blijven.
Plan direct een afspraak of bel 088 – 22 44 668 voor een vertrouwelijk gesprek met een ervaren counselor.
Bevlogen blijven werken
Wanneer je werkgever of arbeidsongeschiktheidsverzekeraar een samenwerking met MentaVitalis heeft, kun je kosteloos en vertrouwelijk van onze coaching gebruik maken.